Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

VT-3 Haaksbergen

Herhalend evenement bekijk alles

18/12/2022 om 09:30 12:30

De VT-3 opleiding is voor trainers die al een aantal seizoenen zelfstandig training geven, graag nog meer willen weten van het trainen en coachen en de stap willen zetten naar het halen van een trainersdiploma. De opleiding VT3 leidt op tot een zelfstandige volleybaltrainer die werkt met jeugd- en senioren teams tot en met de 3e divisie.

Praktische informatie:

Data bijeenkomsten: Zondag 16 oktober, 6 november, 27 november, 18 december, 8 januari, 29 januari, 19 februari, 12 maart

Tijd: 09.30 – 12.30 uur

Opleider: Jan Berendsen en Han Bulten

Bouwmeester 6
Haaksbergen, 7481 LP Nederland

Over de opleiding

Na de opleiding kun je:

  • Doelen opstellen voor jouw team en individuele spelers en jouw trainingen daar aan laten bijdragen
  • Jouw spelers verschillende technieken en tactieken aanleren en verbeteren
  • Jouw training aanpassen aan de motieven en leervoorkeuren van jouw spelers
  • De basisprincipes van trainingsleer en motorisch leren toepassen in jouw trainingen.

Elke workshop bestaat uit een theorie en praktijk gedeelte. Het geleerde kun je direct toepassen bij jouw eigen trainingsgroep. Gedurende de gehele opleiding werk je aan opdrachten in onze digitale leeromgeving ter voorbereiding op de workshops. Door de opdrachten te maken, te oefenen, inspiratie op te doen bij andere trainers, discussie en feedback van de opleider en mede trainers krijg je de mogelijkheid om je als trainer te ontwikkelen.

Inhoud van de opleiding

Al onze VT3 opleidingen sluiten zo veel mogelijk aan bij de leerwensen van de deelnemers. Hieronder zie je een voorbeeld van een invulling van de opleiding. Door de opleider kan gekozen worden om een andere volgorde te kiezen of andere accenten te leggen. Dit om een zo optimaal leerresultaat te bereiken bij de deelnemende trainers.

Workshop 1 – Planning en analyse
Voor een trainer is het handig om inzicht te hebben in de sterke en zwakke punten van een team, een individuele speler en jezelf als trainer/coach. Vanuit dat inzicht zie je de kansen en bedreigingen en kun je sturing geven in een ontwikkelproces.

Workshop 2 – Methodiek en didactiek
In deze workshop gaan we onder andere in op de vraag hoe je, uitgaande van speltechnieken, meer zicht kunt krijgen op verbeterpunten in de bewegingspatronen van je spelers. Ook kijken we naar trainingsoefeningen om verbeteringen mogelijk te maken. Hoe kun je
binnen een training rekening houden met verschillen in ontwikkeling van je spelers?

Workshop 3 – Fysiek
Vaak horen en zien we de slogan ‘sporten is gezond’. Als trainer hebben we de taak om het trainen en spelen van volleybal veilig en gezond te houden en ervoor te zorgen dat de trainingen verlopen in de juiste intensiteit, met het juiste tempo, zodat spelers ook fysiek vooruitgang boeken.

Workshop 4 – Communicatie
Effectief communiceren is en blijft een lastige taak. Voor een trainer is het van belang om aandacht aan de basisvaardigheden luisteren, informatie- en advies geven, feedback geven en feedback ontvangen te besteden. Daarbij komen o.a. elementen als timing, lichaamshouding, ik-boodschappen, richten op specifiek gedrag en concluderen aan de orde.

Workshop 5 – Tactiek en strategie van het side-out spel
Om de tactische mogelijkheden van spelers binnen een team zo goed mogelijk te benutten is het van belang om de diverse teamcomposities en spelsystemen (pass, aanval) te kennen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om het aanleren van deze systemen in een training te kunnen toepassen. We gaan in op de posities van de spelers in deze composities en systemen. Wat bepaalt jouw keuze? En hoe vertaal je die naar een training?

Workshop 6 – Tactiek en strategie van het transitie spel
Om de tactische mogelijkheden van spelers binnen een team zo goed mogelijk te benutten is het van belang om de diverse teamcomposities en spelsystemen (serve, blok, verdediging) te kennen. Daarbij is het natuurlijk ook belangrijk om het aanleren van deze systemen in een training te kunnen toepassen. We gaan in op de posities van de spelers in deze composities en systemen. Wat bepaalt jouw keuze? En hoe vertaal je die naar een training?

Workshop 7 – Wedstrijdanalyse
Om je spelers technisch/tactisch te verbeteren heb je informatie nodig. Een van de rijkste informatiebronnen is natuurlijk het spelen van de
wedstrijd. In deze workshop bezoeken we een (ere-, topdivisiewedstrijd of een interland) en gaan we in op methoden hoe we de informatie uit de wedstrijd kunnen halen.

Workshop 8 – Trainingsbezoek
In deze workshop bezoeken we een training van één van de nationale (jeugd)teams op Papendal of een Eredivisie team.

Inschrijven

Als je deel wilt nemen aan deze opleiding kun je een ‘ticket’ kopen. Je gaat dan naar het aanmeldformulier. Daarna volgt de betalingsinformatie, je hoeft niet meteen te betalen maar moet wel aangeven waar de factuur naar toe mag. Dit kan natuurlijk ook je vereniging zijn.

Zorg dat je voor aanmelden de volgende gegevens bij de hand hebt: Nevobo-code van de deelnemer en adresgegevens van degene die gaat betalen (factuuradres en e-mail)