Veelgestelde vragen

Hieronder staan veelgestelde vragen gerangschikt op onderwerp. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op.

Over de activiteiten

Bij vrijwel alle activiteiten gaan we uit van minimaal 8 deelnemers. Melden zich minder dan 8 deelnemers aan, dan kijken we of we opleidingen, cursussen of bijscholingen kunnen samenvoegen en de bijeenkomsten over beide locaties verdelen.

Bij een In-company opleiding is er geen ondergrens wat betreft het aantal deelnemers. (Zie voor meer info het hoofdstuk over In-company opleidingen).

De meeste activiteiten vinden plaats in de weekenden. We kiezen er voor de activiteiten op de zaterdagochtenden en zondagochtend- en middagen aan te bieden in de verwachting dat dan zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid zijn om deel te nemen. De activiteiten vinden daarom vooral op de volgende momenten plaats;
 • Zaterdagochtenden tussen 09.00 − 12.00 uur
 • Zondagochtenden tussen 09.30 – 12.30 uur
 • Zondagmiddagen tussen 14.00 − 17.00 uur
Daarnaast is het ook mogelijk om een activiteit doordeweeks te plannen. Dit zal dan zijn op;
 • Doordeweekse avonden tussen 19.00 − 22.00 uur

Over In-company activiteiten

 • Voor een vast bedrag meerdere mensen opleiden (maximaal 16 deelnemers, daarna op basis van offerte);
 • Deelnemers krijgen dezelfde opleiding;
 • Data en tijden van de workshops worden in overleg met de club vastgesteld;
 • De mogelijkheid om de kosten van de activiteit (deels) terug te verdienen.
Voordeel voor de trainers:
 • Samen met je bekende collega trainers;
 • Dicht bij huis, dus minimale tijd kwijt aan reizen;
 • In een bekende omgeving.

Wanneer niet alle 16 plekken vanuit de club ingevuld worden kan de club deelnemers bij omliggende clubs werven die vervolgens niet de kosten aan de opleider betalen, maar rechtstreeks aan de club die de ‘In-company’ opleiding heeft aangevraagd.

Voorbeeld
De club besluit een In-company VT-2 opleiding af te nemen. Hiervoor betaalt zij €3000,-.
De club heeft zelf 8 trainers. Er zijn dus nog 8 plekken beschikbaar. Het lukt de club om 8 trainers te werven bij omliggende clubs die allemaal €375,- aan de ‘organiserende club’ betalen. Dit levert de club 8x €375,- = €3000,- op. Hierdoor kost de opleiding voor de club zelf nog €3000 – €3000 = €0,-.

Ja dat is mogelijk, echter is er één club de ‘hoofdaanvrager’. De kosten zullen dan door de hoofdaanvrager doorberekend moeten worden aan de andere club. (Op basis van het aantal deelnemers per club).

Qua accommodatie is de beschikking nodig over 1 volleybalveld en een stroomaansluiting in de buurt van het veld om een beamer aan te kunnen sluiten. De stroomaansluiting mag ook in een aparte vergaderruimte zijn (voor het behandelen van theorie). De club hoeft in beide gevallen niet voor de beamer en overige materialen te zorgen.

Over het halen van je trainersdiploma

Voor de VT2-opleiding neemt in vrijwel alle gevallen de opleider die de opleiding verzorgt ook de PvB af. Je hoeft deze niet apart aan te vragen wanneer je de opleiding gaat starten.

Voor de VT3-opleiding beoordeelt een PvB beoordelaar van de Nevobo de PvB’s. Tijdens de laatste bijeenkomst(en) kunnen de deelnemers samen met de opleider de aanvraagformulieren voor de PvB’s invullen en opsturen naar de Nevobo. Vervolgens zal de Nevobo rechtstreeks contact met de deelnemer opnemen over het inplannen/ beoordelen van de PvB’s.

Een VT2-diploma wordt behaald door het uitvoeren van de PvB 2.1 (training geven). De andere twee PvB’s (2.2 wedstrijd begeleiden en 2.3 assisteren activiteit) worden alsnog gestimuleerd om te volgen en af te ronden, maar zijn facultatief. Voor het afronden van facultatieve PvB’s ontvangt de deelnemer een certificaat.

De PvB Training Geven bestaat uit het maken van een trainingsvoorbereiding voor een training van 30 minuten welke tijdens de laatste bijeenkomst van de VT2-opleiding uitgevoerd wordt. Deze training wordt beoordeeld door de opleider.

Een VT3-diploma wordt behaald door het uitvoeren van de PvB’s 3.1 (training geven) en 3.2 (wedstrijd coachen). De andere twee PvB’s (3.3 kader begeleiden en 3.4 organiseren activiteiten) worden alsnog gestimuleerd om te volgen en af te ronden, maar zijn facultatief. Voor de facultatieve PvB’s ontvangt de deelnemer een certificaat.

De PvB Training Geven bestaat uit het aanleveren van een portfolio en een praktijkbeoordeling. Bij de praktijkbeoordeling komt een beoordelaar een door jouw gegeven training bekijken.
De PvB Wedstrijd Coachen bestaat uit het aanleveren van een portfolio van een door jouw gecoachte wedstrijd.
Voor beide PvB’s ontvangen de deelnemers een handleiding waarmee ze hun portfolio’s kunnen samenstellen.

Heb je verder nog vragen over de toetsing/PvB’s kun je ook contact opnemen met de Nevobo volleybalacademie via volleybalacademie@nevobo.nl

Wanneer je na 1 oktober 2021 gestart bent met een opleiding heb je als trainer voor het afronden van jouw trainersopleiding een VOG nodig.

Deze VOG is gratis aan te vragen via de vereniging/organisatie waarvoor je actief bent.

Meer informatie over de VOG als voorwaarde voor je trainersdiploma lees je in dit nieuwsbericht op de website van de Nevobo.

Over jouw trainerslicentie

Trainers van clubs dienen in het bezit te zijn van een geldige licentie voor het niveau waarop zij training geven en coachen. Bij het behalen van een trainersdiploma krijg je automatisch een licentie voor 4 jaar, waarna een licentie vervolgens één keer in de vier jaar verlengd moet worden.

Jouw trainersdiploma is het bewijs dat je een trainersopleiding (VT2 of VT3) met succes hebt afgerond. Dit wordt ook geregistreerd bij de Nevobo en kun je terug zien in jouw mijn.nevobo account. Het diploma blijf je altijd behouden.

Met het behalen van jouw trainersdiploma krijg je ook automatisch een trainerslicentie. Trainers/coaches die actief zijn als trainer bij een team dat meedoet aan de officiële competitie van de Nederlandse Volleybalbond behoren in het bezit te zijn van een geldige trainerslicentie. Deze licentie laat zien dat de trainers zich gedurende het zijn van trainer blijven ontwikkelen en doorgroeien.

Om je licentie te laten verlengen heb je zogenaamde licentiepunten nodig: 20 in vier jaar.

Een van de mogelijkheden om punten voor je licentieverlenging te halen is het volgen van workshops. Hoeveel punten je kunt halen door het volgen van een workshop is afhankelijk van de tijdsduur. Globaal genomen kun je er vanuit gaan dat 1 uur workshop gelijk staat aan 1 licentiepunt.

Meer informatie over het verlengen van je licentie kun je vinden op de website van de Nevobo.