Standaard warming-up volleybal – Wat valt ons op tijdens opleidingen?

Sinds 2012 worden de VT2- en VT3-trainersopleidingen verzorgd door vier ondernemers die samen Volleybalopleidingen.nl vormen. In die 10 jaar hebben wij gezamenlijk al honderden trainers opgeleid door het hele land (waar we stiekem erg trots op zijn). We zagen in de vele workshops die we inmiddels gegeven hebben een heleboel oefeningen langskomen. In de loop van de jaren hebben we gezien dat beginnende trainers heel vaak dezelfde (standaard) dingen doen en soms niet helemaal weten waarom ze dat doen.

We geven in een serie van vijf artikelen voorbeelden van dergelijke veelvoorkomende oefeningen plus tips en adviezen over hoe het ook kan. Deze serie is met name bedoeld voor beginnende, onervaren trainers. Maar misschien haal jij er als ervaren trainer ook nog wat uit…

Standaard warming-up

Heel veel trainers hanteren een warming-up die er ongeveer zo uit ziet:

OnderdeelOrganisatieOpdrachten
WarmlopenIndividueel heen en weer lopen van achterlijn naar het net en terugHakken – billen, knieheffen, kruispassen, zijwaarts, loopsprongen, etc.
Rondje kracht en stretchenIedereen zit/staat in een grote cirkel  Lunges, sit-ups, push-ups, etc.Kuiten, hamstrings, schouder, etc.
Ingooien en   inspelenTweetallen, heen en weer naar het netGooien, slaan, bovenhands / onderarms, pepperen
InslaanTwee spelverdelers, beide zijden van het net Twee rijtjes aanvallersBuiten, midden, achter

Niets mis mee toch? De spelers worden er prima warm van en zijn voorbereid om voluit aan de slag te gaan met de vervolgoefeningen. Dat is hartstikke waar, maar een beetje variatie maakt je trainingen leuker en beter. We geven je hiervoor een paar uitgangspunten om mee aan de slag te gaan.

Combineer lopen met spelen

Bovenstaande warming-up neemt veel tijd in beslag. Bij een team dat eenmaal per week 1,5 uur traint is het eigenlijk heel jammer om zoveel tijd aan warm worden te besteden; de spelers komen immers om te volleyballen. Met een beetje creativiteit kun je heel veel vormen bedenken waarbij het warmlopen meteen wordt gecombineerd met een bal: de spelers brengen al lopend langzamerhand hun hartslagfrequentie omhoog en gooien en spelen tegelijkertijd met een volleybal. Hierna hoef je niet meer apart in te spelen in tweetallen maar kun je meteen door met de oefeningen die je hebt gemaakt om aan je doel te werken.  

Verwijder stretchen en verplaats kracht

Stretchen is achterhaald. Lang geleden vonden trainers dat we in de warming-up vooral onze (grote) spiergroepen moesten rekken, inmiddels weten we dat stretchen en rekken geen bijdrage levert aan een goede voorbereiding op een volleybalwedstrijd of -training. Niet meer doen dus.
Krachtoefeningen of een fysiek blokje in de training zijn prima, maar bij voorkeur aan het einde in plaats van in de warming-up. En wellicht kun je bij teams die eenmaal per week 1,5 uur trainen het krachtblokje verplaatsen naar een moment en plaats buiten deze 1,5 uur trainingstijd waarin het volledige volleybalveld beschikbaar is.
Wil je toch graag een fysiek blokje in je warming-up verwerken, kies dan voor Movement Preps, zie https://www.volleytools.nl/groep-oefeningen/2/movement-prep/

Vervang inslaan

Als onderdeel van de warming-up is het zeker van belang om de schouders van de spelers de gelegenheid te geven om goed ‘warm’ te raken, maar er zijn vele manieren denkbaar dit beter te organiseren dan met twee spelverdelers en twee rijtjes aanvallers in een doorstroomvorm.
Ook als je het inslaan niet slechts gebruikt als warm maken van de schouder, maar als voorbereiding op vervolgoefeningen die de aanval als accent hebben, kies dan voor een andere organisatie dan de stroomvorm maar laat spelers (zoveel mogelijk op hun eigen positie) meerdere aanvallen achter elkaar uitvoeren. En onder het net doorlopen na je aanval is niet iets wat je in de wedstrijd doet, dus waarom wel in de trainingen?

Meer weten?

Meer weten over de warming-up of over het opbouwen van een volleybaltraining? Volg een VT2-opleiding bij Volleybalopleidingen.nl of geef je op voor één van onze bijeenkomsten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *