Passen volleybal: voor of naast je lichaam?

Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de ActionType Academie, vertaald en bewerkt door Volleybalopleidingen.

Karch Kiraly is de hoofdcoach van het nationale volleybalteam van de VS. Op het platform The Art of Coaching Volleybal geeft hij enkele redenen waarom trainers hun spelers niet moeten aanleren om de bal voor hun lichaam te passen, maar waarom het prima is om naast je lichaam te passen.

Tod Mattox (hoofdcoach van het meisjesvolleybalteam op de Bishop’s School in Californië) zegt ongeveer het tegenovergestelde: “Ik bedacht dat we meer punten zouden winnen dan verliezen als we in het veld serveerden, en geen aces tegen kregen. Daarom begon ik bij het coachen van beginners ‘het voorkomen van een ace‘ als belangrijker te beschouwen dan het passen naar het doel. Hoewel ik geen wetenschapper ben, werd het duidelijk dat spelers veel succesvoller waren in het voorkomen van een ace als hun lichaam achter de bal lag.”

Mattox zet zijn redenering voort. “De eenvoudigste manier van passen is wanneer je in een rechte lijn met je kern direct achter de bal passt. Iets lastiger is het als je nog steeds achter de bal staat, maar passt vanaf iets naast je lichaam (bijv. vanaf linksachter naar een setter in het midden van het veld). In het derde en moeilijkste geval pass je volledig buiten je lichaamslijn en creëer je de juiste hoek om de bal naar het doel te krijgen. Dus als Karch zegt dat je niet achter de bal hoeft te komen, ben ik het daar niet mee eens. Ik zeg dat je er waar mogelijk achter moet komen, omdat dit de eenvoudigste hoek is.”

Natuurlijke voorkeuren

Dit soort discussies over het technische aspect van motorische acties zien we in bijna elke sport. De basis van de discussie gaat over: geloof je in één ideale beweging voor een techniekuitvoering of kijk je naar de natuurlijke beweging van een individuele speler?

Kunnen we links en rechts van het lichaam passen, kunnen we passen als de kern achter de bal is? Op al deze vragen is het antwoord: ja, natuurlijk. Vanwege de hoge snelheid, nauwkeurige plaatsing en tactische variatie van services hebben topspelers al deze opties nodig om te overleven in de pass.

We moeten niet over het hoofd zien dat mensen individuele natuurlijke voorkeuren voor beweging hebben. Bovendien kunnen mensen verschillen in hun drijfveren en bijbehorende behoeften. We hebben deze voorkeuren en drijfveren op een onbewuste manier in ons, en we gebruiken ze in het dagelijks leven en nemen ze overal mee naartoe. Als we volleybal spelen, passen we ook die voorkeuren toe, of je nu een beginnende speler of een topsporter bent. Dat is ook de reden dat topatleten op het allerhoogste niveau vergelijkbare acties alsnog op verschillende manieren uitvoeren: mensen verschillen in hun individuele motorische stijl.

De matrix van ActionType, waarop per type aangegeven is wat de beweegvoorkeur van die specifieke sporter is.

ActionType

“Vreemd dat geen van de coaches over natuurlijke gewoonten spreekt”, verklaarde John Stubbe in een opmerking. En hij heeft gelijk. Coaches moeten wegblijven van Be Like Me– en One Size Fits All-filosofieën. In plaats daarvan moeten ze de motorische stijl van hun spelers herkennen, begrijpen en respecteren.

De ActionType-benadering gaat uit van individuele voorkeuren en behoeften die sporters kenmerken. Deze voorkeuren zijn van jongs af aan zo in hun persoonlijkheid en motoriek verweven dat coaches en trainers geen andere keuze hebben dan er bij aan te sluiten. Een benadering waarbij de coach zijn eigen ervaringen centraal stelt of iedereen over één kam scheert gaat niet werken.

Wat dan wel?

Volgen ActionType zou je moeten coachen op de intentie van de beweging en op de situatie. Vervolgens laat je de atleet zelf de rest doen. Let op wat de speler doet om de beweging onder de knie te krijgen en wanneer hij naar zijn volgende niveau gaat.

En dus hebben beide coaches gelijk. Tod Mattox omdat hij zegt dat je opbouwt vanaf iets dat eenvoudig is voor de speler, tot aan complexe situaties in verschillende contexten. Karch Kiraly met zijn verklaring dat het passen van de bal op de middellijn van het lichaam geen algemeen uitgangspunt moet zijn.

Wat beide coaches misschien over het hoofd zien in deze discussie, zijn de natuurlijke individuele bewegingen van spelers. De cruciale vraag is namelijk: wat is eenvoudiger en geschikt voor wie? Je zult als trainer/coach altijd moeten differentiëren om je spelers maatwerk te bieden.

Meer weten over ActionType?
Bekijk de website van de ActionType Academie en leer van alles over individuele voorkeuren, of kom erachter wat jouw eigen voorkeuren zijn.

Verder lezen?

Meer tips & tricks, info over technieken of interessante artikelen over trainingsopbouw of oefeningen? Lees verder in ons blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *